NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

18. tradicionalna berba lavande „Umjetnost dobrobiti“

10.7.2024

Uz skrb o mentalnom zdravlju i pružanje zdravstvenih usluga, Županijska specijalna bolnica Insula prepoznata je i po dugogodišnjem anti-stigma projektu „Umjetnosti dobrobiti".  Naime, u cilju unaprjeđenja programa integrativne rehabilitacije i destigmatizacije osoba s duševnim smetnjama, 2007. g. na 0,7 ha poljoprivrednog zemljišta unutar bolničkog kompleksa posađeno je 7.000 sadnica lavande, a oronula zgrada nekadašnje električne centrale uređena je i prenamijenjena za potrebe sušenja lavande. Stara trafostanica i kućica davne namjene tako su  inspirirale novu lavandinu kuću u kojoj su se odvijale slikarske i druge kreativne aktivnosti u suradnji s našom Udrugom književnih i likovnih stvaralaca ULIX te drugima. Uz to, tijekom pet godina lavandina kuća bila je središnje mjesto planiranja naših terapijskih vrtova u suradnji s prof. Winterbottomom sa Sveučilišta u Seattleu i 200-ak studenata iz cijeloga svijeta.

 

Nasad lavande s vremenom je postao mala oaza za rehabilitaciju duše i tijela kojom je naglašen mediteranski ugođaj prostora te je izmijenjena vizura, ali i percepcija bolnice.


Shodno svojim afinitetima u okviru programa integrativne rehabilitacije pacijenti se tijekom godine uključuju u različite poslove povezane uz održavanje, berbu, sušenje i izradu različitih uporabnih i dekorativnih predmeta od lavande. Najzanimljivija aktivnost zasigurno je tradicionalna berba lavande koja je ove godine održana 5. srpnja. Uz osobe na liječenju i rehabilitaciji u bolnici i djelatnike, u berbi su sudjelovali i predstavnici lokalne samouprave, institucija te ostali zainteresirani.

18. dobrovoljna akcija tako je u bolničkom polju okupila oko 150 sudionika koji su od ranih jutarnjih sati brali, povezivali u snopove i pripremali lavandu za sušenje te uživali u sinergiji boja i mirisa. Zajedničko druženje uz kavicu i osvježenje te ukusna marenda za sve berače potvrdili su naš moto umijeća malih koraka koji nas podsjeća da smo svi jednako važni i potrebni.

 

Za uspomenu na mirisno mediteransko polje, svim beračima, kao i onima koji su o njima brinuli za vrijeme berbe, poklonjene su majice koje je dizajnirao naš Marino. U berbi nas je pratio i g. Sanjin Badurina koji je svojim sjajnim fotografijama ovjekovječio ovaj prekrasan dan te je većim dijelom zaslužan i za ovaj foto prilog.

 

Od srca hvala svima koji su sudjelovali, kako u pripremnim aktivnostima, tako i u samoj berbi!


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam