NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Ljetna škola „Psychotrauma: from Epigenetics to Psychotherapy“ pobudila interes preko 300 stručnjaka iz Središnje i Jugoistočne Europe

3.8.2022

Županijska specijalna bolnica Insula je ususret 67. obljetnici postojanja, u znak pažnje i suradnje sa svim kolegama, učiteljima i suradnicima, organizirala ljetnu školu od 20.-22. srpnja sa sjajnim predavačima iz SAD-a, Novog Zelanda, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Za ljetnu školu je, što uživo što online, u periodu od 20.-22. srpnja bilo registrirano preko 300 sudionika iz zemalja Središnje i Jugoistočne Europe (Austrija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Hrvatska), odnosno sudionika različitih ciljanih struka (dr. med. i liječnici specijalisti, medicinske sestre i tehničari, psiholozi te pedagozi i socijalni pedagozi).
 
Fokus ljetne škole bio je na različitim aspektima trauma i psihoterapijskih pristupa koji se njima bave – ulozi epigenetike, razmatranju životnog ciklusa pojedinca i trauma, privrženosti i poremećajima privrženosti, pojmu disocijacije vezanome uz traume i primjeni EMDR psihoterapijske tehnike, tretmanu trauma u okviru tjelesne psihoterapije i sl.
 
Ljetnu školu svečano je otvorila izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, prim. dr. med., ravnateljica Županijske specijalne bolnice Insula i predsjednica Znanstvenog odbora ljetne škole.
 
Fotografija 1. izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, prim. dr. med., svečano otvara Ljetnu školu
 
Po otvorenju škole riječ je preuzela prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov, spec. psihijatar, te je prisutne upoznala s pojmovima interpersonalne i intergeneracijske traume, njihovim sličnostima i različitostima, te sociokulturnim kontekstom kroz koji se navedeni pojmovi analiziraju. U svojem vrlo interesantnom predavanju osvrnula se i na neke transkulturalne specifičnosti psihijatrije u zemljama u kojima desetljećima živi i radi (Novi Zeland, Australija, SAD).  
 
 
Fotografija 2. prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov predaje o intergeneracijskoj traumi
 
Drugi dan Ljetne škole je također otvorila prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov, no ovaj put s temom intrauterinog života i trauma, područjem koje je vrlo relevantno a dosad nedovoljno istraženo.
 
 
Fotografija 3. prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov odgovara na pitanja vezano uz traume i interuterini život
 
Na prethodno predavanje se tematski izvrsno nadogradilo predavanje dr. sc. Mihaela Rogača, dr. med., neuropedijatra i genetičara i prof. dr. sc. Boruta Peterlina, dr. med., također genetičara i neurologa s Instituta za medicinsku genetiku KBC Ljubljana o epigenetici i ulozi kroničnog  stresa kod majki tijekom trudnoće. Posebno se ističe da je ovaj Institut na čelu s prof. Peterlinom postigao značajan uspjeh u istraživanjima kako na europskom tako i na svjetskom nivou, što je prepoznato od stručne i znanstvene prominencije te je čelnik navedenog Instituta, prof. Peterlin, imenovan predsjednikom Europskog društva za humanu genetiku. 
 
 
Fotografija 4. prof. dr. sc. Mihael Rogač, dr. med. i prof. dr. sc. Borut Peterlin, dr. med., o suvremenim istraživanjima u okviru epigenetike i kroničnog stresa kod majki tokom trudnoće
 
Drugi dan zaključen je radionicom „Mother-daughter relationship", koju su vodile psihijatrice prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov i mr. sc. Snežana Mijalković. Sistemska i obiteljska terapija te učenje kroz igranje uloga bili su namijenjeni isključivo za sudionike koji su mogli fizički nazočiti skupu. Na radionici su se kroz praktične vježbe razrađivali specifične značajke odnosa majka-kći, izazovi ovog odnosa u različitim razvojnim fazama, tipovi konfliktnih majki, pozitivni aspekti odnosa majka-kći i sl.
 
Fotografija 5. mr. sc. Snežana Mijalković sudionicima radionice pojašnjava strukturu i način rada
 
 
Fotografija 6. Sudionici radionice u ugodnom i opuštenom okruženju razrađuju zadane teme kroz igranje uloga
 
 
Fotografija 7. prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov i mr. sc. Snežana Mijalković, voditeljice radionice
 
Posljednji, treći dan ljetne škole je također otvorila prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov, na vrlo zanimljiv način iznoseći spoznaje o položaju muškarca u suvremenim društvima i vezanim traumama, nasilju, itd. 
 
 
Fotografija 8. prof. dr. sc. Mila Goldner Vukov predaje o položaju muškarca i vezanim traumama
 
Slijedilo je predavanje mr. sc. Ane Ristović o ulozi tjelesne psihoterapije u liječenju trauma – predmetu proučavanja tjelesne psihoterapije i ključnoj ulozi tijela odnosno tjelesnih procesa. Prof. Ristović je EMDR psihoterapeut i tjelesni psihoterapeut s europskom licencom, koja se ovim terapijskim tehnikama koristi u kliničkom radu zadnjih dvadesetak godina. Bilo je vrlo zanimljivo slušati njezino izlaganje koje je na kraju, unatoč komunikaciji putem videolinka, imalo i svoju praktičnu vježbu.  
 
 
Fotografija 9. mr. sc. Ana Ristović o traumi i tjelesno orijentiranoj psihoterapiji
 
Posljednje predavanje u sklopu ljetne škole održao je dr. sc. Roger M. Solomon, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području trauma vezanih uz disocijacije i EMDR terapiju. U predavanju je obradio pojam osobnosti kao dinamični biopsihosocijalni sustav koji je sastavljen od dijelova, te pojam disocijacije osobnosti i načine na koje se EMDR psihoterapijska tehnika može koristiti pri liječenju ovih kompleksnih trauma.
 
 
Fotografija 10. dr. sc. Roger M. Solomon predaje o kompleksnim traumama, disocijaciji i korištenju EMDR psihoterapijske tehnike
 
 
Fotografija 11. Pitanja sudionika i rasprava nakon predavanja dr. sc. Rogera M. Solomona

Nakon završetka predavanja uslijedila su pitanja, pozitivni komentari i reakcije sudionika, sa željom da što češće dobiju priliku sudjelovati na ovakvim događanjima. A mi smo ostali prepuni pozitivnih dojmova i elana da im to i pružimo.

Veliku zahvalu dugujemo našim izvrsnim predavačima – Mili Goldner Vukov, Vlasti Rudan, Mihaelu Rogaču, Borutu Peterlinu, Snežani Mijalković, Ani Ristović i Rogeru Solomonu. Velikodušno i profesionalno su pristupili ovom događanju, volonterski održali predavanja te time dali znanstveni temelj Ljetnoj školi koja bez njih ne bi bila moguća.

Hvala Znanstvenom odboru i Organizacijskom odboru ljetne škole na nastojanju da ovo edukativno događanje prođe u ugodnoj atmosferi i bez većih tehničkih poteškoća, s obzirom da je većina sudionika sudjelovala online i da su predavači nastupali iz svih krajeva svijeta.

Naposljetku, najveća zahvalu upućujemo polaznicima koji su nam ukazali svoje povjerenje, prepoznali potencijal ove edukacije i objeručke ga prihvatili. Nadamo se da se vidimo vrlo skoro s još jednom uzbudljivom i aktualnom temom!


  



Ova stranica koristi anonimizirane kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja. Ostankom ili pritiskom "Prihvaćam" na ovoj stranici slažete se s Politikom o privatnosti i Postavkama kolačića koje možete pročitati ovdje: Politika privatnosti | Postavke kolačića Prihvaćam