NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Svečani sastanak terapijske zajednice

3.10.2024

Na Odjelu bolesti ovisnosti 1. listopada održan je svečani sastanak terapijske zajednice na kojemu su, uz osobe na liječenju i članove terapijskog tima, sudjelovali i pojedini bivši pacijenti, odnosno apstinenti.
 
Ovaj Odjel je osnovan davne 1967. g. i jedan je od prvih strukturiranih odjela u Bolnici, a temelj njegova rada i djelovanja bila je čuvena Hudolinova škola alkoholizma i ovisnosti. Od tada do danas  na liječenju su bile tisuće pacijenata različite životne dobi i profesija. Uz ranije dominantnu ovisnost o alkoholu, danas su prisutne i druge ovisnosti; od onih o psihoaktivnim tvarima do tzv. nefarmakogenih ovisnosti o videoigrama, mobitelu, kocki… Ovisnost je bolest koja nažalost na najgori način mijenja ljudske živote i sudbine, ali i živote bližnjih. Nasreću, velik broj pacijenata koji su liječeni ostvarili su uspješnu apstinenciju te usvojili zdravije stilove življenja. Mnogi  su  ostali u kontaktu s terapijskim timom  prenoseći svoja lijepa životna iskustva kao motivaciju onima koji su trenutno na liječenju. Ovaj Odjel prije nekoliko godina u cijelosti je obnovljen što boravak pacijentima  i rad zaposlenicima čini ugodnim.Uz liječenje, pacijentima su na raspolaganju i  brojni zajednički sadržaji koji uključuju kreativne radionice, različite  sportske, radno-terapijske i druge aktivnosti.
 
Povod svečane terapijske zajednice bila je deseta godišnjica otkako je doc. dr. sc. Suzana Jonovska, spec. psihijatar, subspec. adiktolog preuzela vođenje ovog Odjela, koji je drugi po broju bolnički liječenih ovisnika u Republici Hrvatskoj. Svojim pozdravnim govorom doc. Jonovska osvrnula se na desetljeće rada na Odjelu bolesti ovisnosti koje je, kako je navela,  kao i sve u životu, bilo ispisano mnogim usponima i padovima. Uz zahvalu svome timu te brojne ohrabrujuće i motivirajuće riječi upućene pacijentima, istaknula je kako, unatoč svim teškoćama, uvijek u sebi moramo tražiti svjetlost. Na terapijskoj zajednici bile su prisutne i medicinske sestre i tehničari te ostalo osoblje Odjela. Uz zahvalu na suradnji i povjerenju, prisutnima su se pritom obratili i ostali članovi terapijskog tima: dugogodišnja  glavna sestra Odjela Zorica Vujić, klinički psiholozi Vesna Biondić i Gordan Bošković, socijalna radnica Helena Grubišić te glavna sestra Bolnice Estera Paparić, koja je i sama dugi niz godina radila na ovome Odjelu. Dugotrajnim apstinentima, među kojima neki apstiniraju više od desetljeća, zatim su u vrlo emotivnom ozračju dodijeljene diplome. Jedan od njih pritom je istaknuo kako mu je ovo najteže stečena, ali najdraža diploma u životu. Na kraju sastanka voditeljici Odjela uručeno je cvijeće uz zahvale djelatnika, pacijenata i bivših pacijenata.


  



Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više | Postavke kolačića