NARUČIVANJE   LISTE ČEKANJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja

10.10.2024

Budući da je 60% svjetske populacije zaposleno te da na radnome mjestu provodimo velik dio dana, povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava danas (10. listopada), WHO u fokus stavlja povezanost mentalnog zdravlja i radnog mjesta. Tempo suvremenog života je ubrzan te od zaposlenih zahtijeva konstantnu prilagodbu novim trendovima. Sve složenije postaje usklađivati privatne i poslovne obaveze te je velik broj zaposlenika na radnome mjestu izložen stresu i sindromu sagorijevanja. Nezdravi uvjeti rada poput stigme, diskriminacije, uznemiravanja i nasilja također utječu na mentalno zdravlje i kvalitetu života pojedinca, uključujući i radnu produktivnost. WHO stoga ističe da je podržavajućim radnim okruženjem moguće doprinijeti mentalnom zdravlju zaposlenika te poziva vlade, organizacije i poslodavce da rade na stvaranju okruženja u kojemu je mentalno zdravlje prioritet.
 
Brojna istraživanja kazuje da je velik broj djelatnika u uslužnim zanimanjima, a posebno u zdravstvu, izloženiji određenim rizicima u odnosu na druge profesije. Uzajamno poštovanje, osnaživanje, razumijevanje i kontinuirano učenje otvara nove perspektive za kvalitetu rada i bolje međuljudske odnose. Uz svu tehnologiju i napredak, čovjek je čovjeku najbolji lijek. Trendovi učestale promjene radnih mjesta određenim osobama mogu predstavljati izazov, ali mogu imati i negativan utjecaj na sigurnost, povezanost i timski rad. S druge strane, poslovi i radni zadaci koji se obavljaju rutinski i bez unutarnje ili vanjske motivacije nakon nekog vremena mogu dovesti do bezvoljnosti, gubitka interesa pa i otpora. Optimalna ravnoteža radnog i slobodnog vremena, mindfulness i međusobna povezanost neki su od važnih preduvjeta za sretniji život i dobrobit.  


  



Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više | Postavke kolačića